Постинг
24.09.2014 21:10 -
Ябълков пай
Сега ще ви напиша рецепта за вкусен десерт според сезона!Тези дни чествахме 88-ят рожден ден на моя свекър!Дай Боже всекиму!На богатата трапеза имаше вкусни неща и...разбира се,сладкишът,който моята свекърва прави от години!Е,заслужава си да го напиша най-после!Не толкова поради това,че е отдавнашна рецепта,а по-скоро заради това,че е вкусен ,а и навярно всеки го прави,но по свой начин!Ето го моето предложение!Вземете 4 яйца и отделете белтъци от жългъци.Разбийте ги поотделно в две купи с непълни чаши захар-около 120 гр за всяко разбиване.След това добавете половин чаена чаша олио-същата,дето сте мерили захарта.Двете части се смесват с дървена лъжица полекичка или тел за разбиване за да се запази пяната на белтъците колкото може.Тогава добавяте пак внимателно 2-3 чаши брашно с един бакпулвер в него и тази смес я изсипвате в подмазана тавичка-две трети от нея.Добавяте 2-3 големи настъргани ябълки,на които предварително им е изпарено водата малко в тиганче,малко канела и галета поръсвате и отгоре останалата една трета от сместта.Счукани орехи на едро в хаванче отгоре са допълнителна екстра ако имате и печете на предварително загрята фурна на 250 градуса!Като се опече-около 30-40 минути-и изстине ,се нарязва на ромбчета и се поръсва малко с пудра захар за вид,но..може и без нея!Да ви е сладко!
Привет! Чудесна идея и съвсем навреме - ябълките капят, капят - не всички могат да се оберат на ръка, остават и натрапени! А у нас всички обичаме ябълков пай!
Благодаря за рецептата! Да ви е жив и здрав рожденикът - и дай боже всекиму такова дълголетие! Поздрави!
цитирайБлагодаря за рецептата! Да ви е жив и здрав рожденикът - и дай боже всекиму такова дълголетие! Поздрави!
ще предам на свекърва ми,че поне един човек е одобрил сладкишът и,много ще се зарадва,тя е голям кулинар!Ние си го обичами и ни го прави често по това време на годината-наистина всички ябълки капят,защото не искаме да ги пръскаме с отрови!:))
цитирайпозволявам си да направя едно допълнение за разкош. Аз правя подобен сладкиш, след това го заливам със следната смес: ч.ч. захар я карамелизирам с 1 ч.л. вода, след като стане на карамел се добавя едно пакетче масло и два разбити жълтъка. С тази смес се полива сладкиша/сместа топла, сладкиша изстинал/. Става божествено вкусно. Усмивки!
цитирайобезателно,само имам един проблем-малкият син не обича карамел...Трябва до половината да го залея,за да може и той да го яде!
цитирайТърсене