Постинг
11.11.2015 21:12 -
Слънчева туршия
Време и е вече...Още има слънце и това е добре,но някои зеленчуци намаляват.Така ,че вадете големия буркан...и вътре: карфиол,моркови,целина,зеле,камби,гулия,пипер зелен,червен,бахар,чесън,зелени доматчета,каквото имате и каквото си купите го подредете максимално без да го надробявате много много,че..ще вземе да стане и да раздавате на комшиите после.Всеки път питам за най-важното-подправките и всеки ми казва различно.Ще си ги запиша тази година,че...нали ви казах,да не питам пак догодина.Сол-една супена лъжица на 3-литров буркан,захар-една и малко повече супена лъжица пак на същия буркан,оцет до гофрираната част на дъното и останалото до горе вода.Не е нужно да е топла,преварена и не знам какво си още.Най-отгоре 4 аспирина на същия 3-литров буркан,затваряме и на терасата.На светло,а се оказва,че и на слънчево...Като излезете за нещо на терасата,обръщайте го за да става движение на течността..До няколко седмици и е готов!
Е, правя я! И много си права - за нея трябва топло слънце/както сега/, ако е отвън, или по-слабо слънце на остъклена тераса. По принцип я правя по на лято. Казваме й мързелива туршия - толкова е лесна:))))))) Правя подобна туршия и при съотношение 3 супени лъжици сол и 12 супени лъжици захар и 3 аспирина /оцетът е пак толкова/ и тогава не е нужно да се държи на светло, веднага започва да се ферментира и на тъмно. Наричаме я газирана и много я обичаме. Газирана туршия правя и от люти чушлета, бамя, моркови и карфиол и др., но ако е в еднолитрови буркани, съотношението на солта и захарта е 1:2 супени лъжици, 1 аспирин, а оцетът е пак дотам - до долния ръб на буркана. За царската туршия съотношението е друго.
Еха, за туршии можем да си говорим до обяд….любима тема, а и все още при това слънце навън остава актуална! Благодаря ти, мила Галя! Хубав ден, приятелко!
цитирайЕха, за туршии можем да си говорим до обяд….любима тема, а и все още при това слънце навън остава актуална! Благодаря ти, мила Галя! Хубав ден, приятелко!
Аз ги правя рядко,но тази година нали на лозето си имахме реколта от различни зеленчуци,та ми беше жал да пропаднат...Само малко си купих това-онова и...стана!Като не ги ям,да има за гости,наближават разни празници,па и да ги запиша,че всяка година се чудя колко и какво беше...Ето и сега-искам да си сложа зеле в бидон и пак ще разпитвам наоколо...И като вземат да ми казват колко сол слагат лелеее,нали съм си Тома Неверни и пак гледам в Нет-а и пак и пак,и пак си го правя както дойде...
цитирайСъпругът ми не обича туршии - аз ги правя повече за престиж - и както ти каза - за гости:)))) Затова пък пълним бидон от 200 л със зеле /около 40 средни зелки/. Мога да ти кажа моето съотношение, а ти събери и повече мнения. Зарязвам на кръст кочана на всяка зелка, издълбавам с острието и пълня със сол. Накрая, когато напълня бидона с вода така, че да покрие всички зелки, ръсвам с пълна шепа още 3-4 пъти. На 20 средни зелки отива около 1 кг сол. Имай предвид обаче, че както и при туршиите, количеството сол зависи и от температурата на помещението, и от минерализацията на водата. Колкото водата е по-близо до изворната и колкото е по-топло, се слага повече сол - и обратно: при чешмяна вода и студено помещение се ползва по-малко сол.
И на мене тази дейност ми предстои! Успех - и ще разказваш:))))
Хубава вечер!
цитирайИ на мене тази дейност ми предстои! Успех - и ще разказваш:))))
Хубава вечер!
видя ли как ми провървя?Ще взема да направя като теб тази година зеленцето,ама ако имам късмет да си намеря и порозовяло отгоре ,колко ще е хубаво!То и аз го режа кочана,дори го издълбавам и наоколо става...мътна и кървава,но солта е важна,помещението е гаража,а времето е като за купон!Много се опасявам,че ще стане бързо-бързо и ще трябва да го консервирам,ама ако искам да не прося за постните сърми,трябва да го слагам вече!Мерси,мерси,поздрав най-сърдечен,твой приятел вечен!
цитирайтвоята слънчева туршия - прозвуча ми като заглавие на такова, а цветовете...Ахх, поезия!
цитирайпостват с ракия:)))))
цитирайимаме и ракия,жалкото е,че сме преминали на узо,така отлежава в килера,от качесдтвена,по-качествена....
цитирайТърсене