Постинг
21.08.2016 12:59 -
Ябълков оцет
Автор: to4ilka
Категория: Рецепти
Прочетен: 4262 Коментари: 9 Гласове:
Последна промяна: 04.10.2016 15:30
Прочетен: 4262 Коментари: 9 Гласове:
7
Последна промяна: 04.10.2016 15:30
Всички правят този "еликсир" на младостта,защо пък и аз да не се пробвам??И пак...едно четене из Нет-а,едно разглеждане...и си го направих по усет както си знам.Да видим дали ще се получи-около месец-два трябвало...Ще падне едно преливане,едно разбъркване...леле!Много ябълки на нашето местенце,голямо стана дървото,не можем да го пръскаме,а ябълки за чудо и приказ!Както всяка година...падат,най-красивите едрите и узрелите.Правим сладкиши,раздаваме,но те пак си капят.Какво направихме днес-нарязахме ги на дребно,напълнихме няколко съда сложихме по 1-2 лъжици захар и толкова лъжици мед,разтворени предварително в топла водичка,и заляхме догоре пак с топла вода.Сложихме и по малко оцетна гъба,за по-голям ефект и сега с марля отгоре ще ги оставя на терасата да става ферментацията.Ще ги разбърквам отвреме-навреме и след около 2 седмици ще ги прецедя и пак ще ги оставя на терасата да продължи процесът.Не знам какво ще стане,но след около 1 месец би трябвало да получа ябълков оцет!Да видим...не са много сладки ябълките,но са сочни и ароматни.Ще очаквам да стане и ще пиша тук .
Почна една ферментация...наложи се да пресипем плода в още една бутилка,трябва да се остави една трета празно за да има място за процесите.Малка корекцийка направете...
Ето ви снимка от процеса.Ябълките паднаха на дъното!По-сведущите по въпроса казват,че сега е време да го прецедя...Ще го направя,но от там нататък какво ще стане,не знам!Пак ТЕ казват трябва още да се чака...ще чакам!
Стана!Изтеглихме с маркуче бистрата част,без малко 6 литра се получи,и на вкус е добър,представете си!Чуствам се окрилена!Всички изпопадали ябълки утре ги събирам и...на нова сметка!
Почна една ферментация...наложи се да пресипем плода в още една бутилка,трябва да се остави една трета празно за да има място за процесите.Малка корекцийка направете...
Ето ви снимка от процеса.Ябълките паднаха на дъното!По-сведущите по въпроса казват,че сега е време да го прецедя...Ще го направя,но от там нататък какво ще стане,не знам!Пак ТЕ казват трябва още да се чака...ще чакам!
Стана!Изтеглихме с маркуче бистрата част,без малко 6 литра се получи,и на вкус е добър,представете си!Чуствам се окрилена!Всички изпопадали ябълки утре ги събирам и...на нова сметка!
ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В СЛОВАКИЯ
КЪДЕ Е "СЛАВЯНСКИЯ" ГЕН?
Искане за отстраняване на iw69 от blog.b...
КЪДЕ Е "СЛАВЯНСКИЯ" ГЕН?
Искане за отстраняване на iw69 от blog.b...
И аз се пробвах, но жена ми един ден го изхвърлила! Идеше ми да я изхвърля след него! :)
цитирайПри мен няма да се случи,защото и мъжът ми ряза и чисти,колективно ни беше прихванала лудостта!
цитирайУспех! Присъединявам се в очакване на резултата! Поздрави, Галя!
цитирайУспех във вкисването! Усмивки!
цитирайние наистина ще вкиснем...Всички,които питаме не искат тези наши ябълки,пак напълнихме кофите и сме решили да ги дробим,мачкаме,чукаме,мелем и какво ли още не,на оцет!Гъба открихме в едно трилитрово шише от подарен миналогодишен оцет и насипахме по малко навсякъде,ха дано се получи!Чета из нет-а,че му слагат трохи от хляб,разни такива ми ти работи,ама нямам намерение да рискувам,то ще стане на квас!
цитирайПривет, Галя! Чакаме с нетърпение резултата - как е оцетът? Вкисна ли? :))) Че и ние сме събрали няколко чувала с ябълки - ще правим сок, но дали не бих могла да заделя малко и за оцет - или само през лятото може да ферментира...
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Вкисна,писах по-горе,стана и то много добър,на нас ни харесва...около 6 литра,дори мисля да направя още една туба...Много или малко за около 2 месеца стана.Има още топли дни,защо пък,ябълки има...
цитирайщом се получава
цитирайОставихме на терасата малко оцет на дъното на една пластмасова бутилка-около половин литър...захванала се беше оцетна гъба!Ура!Пазя си я за следващото бране,а то наближава,защото по Петровден има вече ябълчици...Така си стои на терасата,не беше замръзнала и сега като погледнах-цяла си е!
цитирайТърсене