Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2016 15:31 - Питка-Слънце
Автор: to4ilka Категория: Рецепти   
Прочетен: 861 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Следващата хубава питка,която съм пробвала,страхотна е на вкус,но в тези жеги не съм я пробвала,а и нямам повод...Пригответе си на масата 1 кг брашно,майсторката казва от тип 450,т.е бяло,та бяло,4 яйца,300мл прясно мляко,4 с.л.олио,2ч.л.сол,1с.л захар,1ч.л.ябълков оцет,5с.л. кисело мляко,а също така продукти за доомесване и намазване,а именно:2/3 ч.ч. разтопено масло,1/3 олио,1 жълтък,1 с.л. прясно мляко.
Маята-има такава,40 гр.се разтваря в 100мл.от топлото мляко и захарта и малко брашно да стане гъсто като боза,се оставя да втасва около половин час.След това се почва да се слага в съд голям за месене с кладенче по средата-разбитите яйца,всички останали продукти + квасника и се започва месене,мачкане,моделиране,тупкане о масата,всичко каквото се сетите,да стане така,че да не ви лепне по ръцете.Около 1 кг брашно!Мааалко се добавя и повече ако се налага при доомесването,мазнинка също като се меси,проявявайте нюх и мисъл при всяка дейност!После...се разделя на 8 топки,които се разточват на правоъгълни кори,като между тях мажеш с мазнинката.Разделяш ги на два купа от по 4 кори и навиваш на рула от към късата страна на правоъгълника...Режем рулата на триъгълници,ех,че математика му хвърлих,и ги нареждаме в тепсията като слънце.Остават се да втасат,ако е по-топличко-25 мин.,ако е по-хладно в помещението,може и повече да ви отнеме време.Като втаса мажем с мазнинката,супената лъжица пр.мляко и жълтъка и отгоре сусам за разкош.Чааак тогава си отдъхнете и на включената предварително и загрята фурна на 180-200градуса я сложете да се пече и наблюдавайте!Майсторката Таня препоръчва първо само отдолу 20 минути,а после още толкова горен и долен реотан...защо ли,не мога да се сетя,но когато я направя,сигурно ще разбера!хайде да ви е сладко дето се вика,и не мързелувайте,винаги има нещо за пръв път!imageПървата питка откъм въс,поръсена със сусам...


Тагове:   хляб,   пита,   погача,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Галя, и аз я правя - със същия състав, ...
21.07.2016 11:05
Галя, и аз я правя - със същия състав, но с по- друга аритметика /по-точно планиметрия някаква, геометрия/:))). Разделям втасалото тесто на 3 питки, разточвам ги, налагам ги една върху друга намазани, режа на 8 парчета и сгъвам като тебе. Само това е разликата - струва ми се, че става по-бързо. И по средата навивам на спирала парче - щом ще е слънце:))).
Аз също пека питите първо няколко минути /15-20, някога и по-малко, зависи от питата, а и от печката/ на долен реотан - да се надигнат повече, пък и да дръпнат малко - иначе има опасност да се спекат на две кори:)))
Благодаря ти за подсещането - имам гости от чужбина - обожават българския домашен хляб - като се приберем от морето, ще им направя пита "Слънце" - ефектна е, ще ги изненадам! Поздрави от сърце, приятелко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: to4ilka
Категория: Рецепти
Прочетен: 528848
Постинги: 144
Коментари: 247
Гласове: 699
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031