Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 10:12 - Козунак
Автор: to4ilka Категория: Рецепти   
Прочетен: 839 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 30.04.2016 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пак рецепта на Светлана-светъл и трудолюбив човек...Това,което съм пробвала от нея,много ми харесва.Само като се разходите по магазините и видите цени на козунаци 1,50...,2,50...4...лева и като се замислите,че не може да бъде това стойността им,сигурна съм,че и вие като мен ще си кажете:Защо пък да не се пробвам?Дори и да не стане "на конци" дето му казват,пак ще си го изядем,знаем поне какво сме сложили вътре!Пригответе си...8 яйца,600мл прясно мляко 300гр свинска мас,300гр захар,кубче прясна мая,стафиди,бадеми белени,орехови ядки,локум,есенции,лимон,каквото имате за ароматизатори.Всичките по-горе изброени продукти трябва да са със стайна температура,а и в стаята да е топло.Малко от премерената захар-250 гр с маята се разтварят в топлото мляко за да стане квасникът.Втасва половин час.След това:5 яйца и 3 белтъка се разбиват с миксер и 300гр захар,разтопената мас и половин лъжичка сол,настържете кората на един лимон,4-5 броя ванилия,други ароматизатори каквито искате.Добавяме брашно пресято 2-3 пъти за да има въздух в него,и..тук му е мястото да кажа за брашното.От най-бялото  да бъде около 2 кг на тази доза.Квасникът плюс всичките тези добавени неща и се измесва измесва,е,не чак дотам де,до еднородна смес,която да не лепне по ръцете.Не знам защо всички се страхуват от това измесване...не е толкова много,аз имам притеснения по-скоро от печенето,ама...да видим като направя пробата!Продължавам...делим го на 3,защото дозата е за 3 броя...плетем го на плитка или друг начин-вам удобен и го слагаме в съд да втасва.Колко?Да си удвои обема.Ако виждате,че мазнината не съответства на грамажа-това е,защото оставаме малко за да си топим ръцете да не ни залепват като го измесваме...Печем го в предварително загрята фурна и...като минат първите 15-20 мин,го намаляваме за да не прегори отгоре.И така-з броя!Преди печенето то се знае се разбиват 3-те жълтъка с малко млекце и се мажат с четчица обилно,поръсват се със сахар,орехови ядки,белени бадемови такива...Е-е-е,ще го направя,но снимките после в събота!
imageimageimage




Гласувай:
3
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Успех! И аз току-що опекох два и п...
28.04.2016 17:06
Успех! И аз току-що опекох два и пратих по предназначение. Така се случва в последните години преди Великден, всеки ден да правя поне по един козунак - и го хапваме топъл. Обожавам великденските празници! Весел подготовка и щастливо посрещане на празника!
цитирай
2. to4ilka - Здравей,Вени,
30.04.2016 11:31
Станаха...замесени,снимани,чакам да втасат,печене около 1 часа,готови към 2-3...ще ги снимам.Опитах тестото е много вкусно,вътре сложих стафиди доста от белите и на дребно нарязани зелени смокинки от сладко...Отгоре ще ги поръся със захар и цели ядки орехови тук-там...не знам,мисля,че ще ги хапнем!Весел празник и на теб,поздрав най-сърдечен,твой приятел вечен!
цитирай
3. marrta - :)) Ида да ги видя! Станали са козунаците, не остана ли парченце? ;)
01.05.2016 20:37
Честит празник!
цитирай
4. to4ilka - Марта,
01.05.2016 21:03
Христос Воскресе,станаха като за първи път даже много добре станаха!Скрила съм един за утре,ще почерпя и приятелките,те ще донесат от своите,ще правим дегустация с кафе и чай!Мисля догодина пак да се пробвам,на всеки мога да кажа:въпрос на желание,нищо сложно няма!
цитирай
5. marrta - Воистина Воскресе!
15.05.2016 15:56
Браво! И моите станаха - макар и да не прекалявах тази година, преди време съм правила повече.

http://dora-marta.blogspot/2013/05/blog-post.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: to4ilka
Категория: Рецепти
Прочетен: 255701
Постинги: 121
Коментари: 240
Гласове: 423
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031