Постинг
18.04.2015 10:56 -
Мусака
Автор: to4ilka
Категория: Рецепти
Прочетен: 2227 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 21.04.2015 15:45
Прочетен: 2227 Коментари: 5 Гласове:
5
Последна промяна: 21.04.2015 15:45
Ето това ястие го правя много рядко,защото постоянно спорим с моят съпруг как се прави...Той казва така и така,аз.еди как си и почти съм се отказала да го приготвям или пък като постигнем консенсус си измислям разни хитрини как да стане по-бързо,че...се ядосвам от това постоянно бъркане по тиганите!Работата е там,че ние сме от два различни края на България и всеки знае мусаката на своето детство!Започва се една....така я правят тук,аз:а такая правят при нас,а така я правят в Албания,в Гърция,в Турция...е-еее,аман,сега съм се ентусиазирала и рекох да напиша моя си рационализиран начин на правене...Кайма-кой каквато иска,лук,морков,магданоз,домати,чушка зелена,кой каквото му душа иска,сложете всичко това в тиганчето с малко водичка и разбийте да стане еднородна смес,ако искате дробете на ситно,ако не искате-недейте,все едно крайният резултат е един и същ,единствено доматите накрая,то е логично.Относно картофките:нарежете ги на колелца и ги запечете с олио и солчица на фурната.После,после ги разделете на две и изсипете по средата нашата смес,която като сте махнали от котлона сте напиперили,накимиончили,нариганчили,начубрицили,а бе кой каквото обича,която в крайна сметка от опитване е станала наполовина:)))) и пак другите картофи отгоре да се покрие.Става като лазаня между два слоя картофки!Сипете водичка и го бутвате да се пече!ПЕ-пече се,пече се около 20-30 минутки,дърпате го,правим заливката от 2-3 яйца и мляко-пак кисело или прясно,кой каквото обича,надробете в заливката магданоз и го връщате обратно да се допече!Това е!
Мусаката съм възпяла лично и лирично, обичаме я всички у дома, но напоследък съм се изкалпазанила и нещо избягвам да я готвя, поне от есента не съм правила. Срамота направо. Иначе и аз всякак я приготвям, пробвам различни начини, а последно я правих в гювечета. Може и в голям гювеч!
цитирайЧудесна рецепта! Ще пробвам по този начин - с предварително запечени картофки - отсега знам, че ще е по-вкусна от моята. А в мусаката обичаме и сминдух - такава беше рецептата на моята баба:)))) Прегръдка, мила Галя!
цитирайМусТаката си я бива,не остана за другия ден,но не мислете,че сме Хали къркарии,просто ме нападнаха гости,на всички допадна много,а иначе всеки си я прави някак,сигурна съм,както съм сигурна,че не я изхвърляте,изяждате си я....
цитирайтъкмо както си показала, само след като я залях, добавих тънки кашкавалени парчета, да я покрият...Това е огретен-мусака:)Харесаха я
цитирайМарта,сигурно е станало много вкусно!Аз много обичам огретен и когато съм работила в завод,в стола един готвач го правеше много вкусен,без каймата то се знае,аз го обожавах,но така и не знам точно как се прави това нещо,а с кашкавала добре си се сетила,но...трябва всичкото да го консумираш наведнъж с дружина верна сговорна,остане ли за другия ден като го подгрееш този кашкавал,не ще ли стане твърд?
цитирайТърсене