Постинг
03.05.2014 13:58 -
Баница
Автор: to4ilka
Категория: Рецепти
Прочетен: 2625 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 03.05.2014 15:26
Прочетен: 2625 Коментари: 0 Гласове:
6
Последна промяна: 03.05.2014 15:26
Голям смях!Пак някого уча на баница!Толкова много желаещи и толкова много учещи се,че трябва вече да съм народен будител!Да ама не!Не са ме почерпили още...този път Борянчето изяви желание...да видим,в нея ми е надеждата!Брашънцеее,ама от по-прясното и по-бялото ако може,1 яйце,1лъжица олио,1лъжица оцет,сол една щипка и топла водичка1 голяма водна чаша.Водата е толкова,колкото искате да замесите тесто-по-голяма чаша,повече тесто и повече кори и по-голяма тава...От 1 кг брашно остава около една четвърт плик.Замесваме тестото в една голяма купа,като преди това сваляме пръстените от ръцете си,щото нали се сещате каква баница ще направим накичени като коледна елха!Замесваме средно меко тесто и го нарязваме с ножа на 7-8 къса.Това са нашите кори.Правим ги на топки между дланите като по този начин ги доомесваме с малко брашно,след това ги разточваме с точилката на малки кръгове 2-3 мм дебели,намазваме ги с олио и ги оставяме настрани да се отпуснат.И така докато свършим с мат"ряла...После,после изчистваме полесражението до вид готов "за логаритмуване" като по този начин нашите кори престояват известно време и стават готови за разтегляне и вземаме "месала".Това е едно непотребно парче плат,което е пригодено само за такава цел-баници!Постиламе го на масата и започваме да теглим!Как?Ето така-Вземаме първата кора,която сме сложили и я поставяме на горната част на дланите ни-лекичко разтегляме средатаСтава тънка като цигарена хартийка,оставяме я на месала и по-нататък разтегляме краищата като дърпането става винаги по касателната на кръга за да не се скъса!Това е цялата философия!Поръсваме плънката,поръсваме с олио,дърпаме месала от едната страна и баницата се навива сама!Като стигнем средата на баницата аз включвам фурната,поливам лекичко с олио отгоре нашето тестено изделие и го слагам в предварително затоплената фурна!Пече се около 20 минути-зависи от плънката.Охооо,а плънката,плънки има много вида,но основно е сладка и солена.Сладките са вие се досещате-тиква,орехи,захар,канела,галета,вместо тиква стават и ябълки,като тиквата и ябълките се слагат настъргани и сурови,а орехите счукани на едро;солените са доста вариантите,класиката в жанра е сирене,яйца,една лъжица кисело мляко и в нея загасена на върха на лъжичката сода бикарбонат,праз лук и сирене,спанак и сирене,киселец,лапад и сирене,цвеклови листа и сирене...и други варианти сигурно има дето не съм ги пробвала,но тези са най-добрите комбинации.Това е!Много приказки издумах за 1 час работа заедно с изпичането!Който има настроение и не го мързи да се пробва!"Доволен шъ остане"
Няма коментари
Търсене