Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2018 22:02 - Ф16 или свободата, Санчо… https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2037 Коментари: 1 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ф16 или свободата, Санчо…

22.12.2018 admin България 0

  image  

140 години не стигат. Колкото и пъти да ни «освобождават» от Санстефанския договор до днес, 140 години не стигат, за да се избавим от рефлекса да боготворим чуждото, небългарското и да се навеждаме пред чужденците. И ако за обикновения човек има някакъв шанс „да порасне“ и да спре да се „срами да се нарече болгарин“ и свободен човек, то що се касае до българската политическа класа, която през всички времена безсрамно се кичи с етикета «национален елит» – за нея няма никакъв шанс да узрее до идеята за национална гордост, чест и отговорност. Елитът никога няма да може да се отърве от вроденото му чуждопоклоничеството. Защото самият той произлиза от волята на метрополията. Днес това е Вашингтон и Брюксел. Вчера беше Москва. Оня ден пък беше падишахът в Истанбул, кесарят от Константинопол. И така нататък.
Цветан Цветанов от ГЕРБ е може би един от най-наклонените по посока на Вашингтон български политици. Неотдавна станахме неволни свидетели на негови снимки с Фиона Хил, старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност, придружени със странно категоричен текст, че изборът на доставчик на изстребители за българската армия измежду Юрофайтър, Грипен и Ф-16 ще бъде политически. В унисон с българските национални интереси и стратегически партньорства, заяви Цветанов и дори не се изчерви при тая груба лъжа.
Значи, Цветанов още не беше въобще на българската политическа карта, , когато «Локхийд Мартин» прати тука един свой вицепрезидент през 2005 г. Мистър Пъркинс тогава развъртя доста широка пиар и рекламна кампания в подкрепа на тези доста остарели американски изстребители. И тогава пак ставаше въпрос за «политическа сделка», за едни 1,4 млрд. долара, които българският бюджет трябваше да плати за някогашния «Топ гън».
По онова време в България се изсипа цял екип висококвалифицирани военни летци от САЩ и даже монтираха тренажор на Ф-16 на военното изложение «Хемус» в Пловдив през 2006 г. Дори ние, журналистите, успяхме да го опитаме този изстребител, разбира се на тренажор и под ръководството на военни инструктори.
Категорично не разбираме от военни и никакви други самолети. Но не е необходимо да си авиоинженер, за да се досетиш, че военна технология и техника от края на 70-те години на миналия век, вече е на предела на възможностите си и всеки момент ще излезе въобще от употреба. Единствената причина, поради която Цветанов каканиже от Вашингтон за политическото решение за Ф-16, което щял да вземе парламентът е, да подсигури собственото си политическо утре.
На наш гръб и за наша сметка.
От 2005 година насам Ф-16 не са станали по-нови, но тяхната цена и тогава и днес е 1,4 млрд. долара. Въпрос – ако сделката е политическа и България няма възможност да избира изстребители по свой вкус и мярка, защо САЩ не подарят тези старички Ф-16 на колонията. Така Цветанов барем ще може да се похвали, че е докарал някакъв кяр за България от своето дълголетие на политическия терен. А то… чист рекет.
Никаква сделка не е това. Нито е търговска, а още по-малко политическа, Вашингтон да ни притиска да платим скъпо и прескъпо за военна техника – пета ръка. Чисто и просто това е извиване на ръце. Докато ни ги изпочупят, за да ни оберат излишъка в бюджета.
Да се превъоръжаваме тепърва със скрап от американската армия въобще не отговаря на нашия национален интерес, както твърди Цветанов. Точно обратното и всеки честен специалист в областта ще ви го каже и докаже с непоклатими аргументи. Тази сделка е срещу българския национален интерес и Цветанов стои в очите на всички ни повече, ни по-малко като някакъв платен лобист на чуждата алчност.
Наглите му подмятания от Вашингтон, че след ВВС, предстои да се «модернизират» сухопътните ни войски и ВМС, едновременно събуждат и страх, и гняв. Страх за бъдещето не само на армията ни, но и на децата ни, които ще изплащат скъпо и прескъпо брадясалата американска военна техника. А наглостта да ни представя тази куца сделка за някакво негово грандиозно постижение в отношенията ни с метрополията, не просто дразни, но и вдига сериозно адреналина на неволните наблюдатели на тази мръсна «политическа» игра за милиарди.
Кой знае какво му е обещала Фиона Хил във Вашингтон, та Цветанов е тъй словоохотлив и доволен на фотосите с нея, шернати нарочно в мрежата, че да ги прихванат всички.
САЩ притискат България да се откаже и от «Турски поток»
И като контрапункт на тази мила картинка с Фиона Хил, Цветанов пусна сякаш между другото и изречението, че с Фиона са си говорили за енергийната диверсификация на газовите доставки от Русия за България. Направо да ти настръхне косата. Преведено на обикновен език това изречение означава, че САЩ не гледат с добро око на веточката от «Турски поток», която ще тръгне с около 15-16 млрд. кубометра руски газ към България догодина. От Брюксел дори бяха още по-директни – против сме, пpeд ЕUоbѕеrvеr Mapoш Шeфчoвич, зaм.-пpeдceдaтeл нa ĸoмиcиятa, oтгoвapящ зa eнepгийнaтa пoлитиĸa нa EC. Шефчович обясни, че Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия нямa дa гo пoдĸpeпи, aĸo гaзoпpoвoдът нe oтгoвapя нa ycлoвиятa и, щe „peaгиpa в paмĸитe нa cвoитe пpaвoмoщия“, aĸo Бългapия пoдĸoпae eнepгийнaтa cигypнocт нa EC…
Единственото, което ще «подкопае» Турски поток е американските газови апетити за богатият европейски пазар. В момента Брюксел действа като американско зомби и жалко, че нямаме малко по смела политическа класа, която да отвоюва правото ни на избор на основен доставчик на газ.
Tpъбoпpoвoдът oт 484 ĸилoмeтpa в Бългapия щe изпpaща pycĸи гaз в Eвpoпa, ĸaтo ce cвъpжe c нoвия тpъбoпpoвoд „Typcĸи пoтoĸ“ в Typция. Едновременно с това Pycия изгpaждa тpъбoпpoвoд зa Гepмaния – „Ceвepeн пoтoĸ 2“, който Брюксел също възнамерява да забрани. Защото кaĸтo тpъбoпpoвoдитe в Гepмaния, тaĸa и в Typция зaoбиĸaлят cтpaни ĸaтo Πoлшa и Уĸpaйнa, станали доброволно плацдарм за планирани враждебни действия от страна на САЩ и НАТО срещу Русия.
Строежът на алтернативни газопроводи за руския газ са реална енергийна диверсификация за Балканите и Европа, САЩ настъпват с агресивната си газова политика на Балканите, в Черно море и Прибалтика. Отстрани погледнато новината за веточката към България от Турски поток, седмица по-късно беше покрита от новината за договорките между Алексис Ципрас и Владимир Путин за гръцко отклонение от Турски поток. Все едно Русия и САЩ играят финала на партия крайно нервен шах, в която пешките стават царици, а царят ще бъде мат точно в следващите два хода.
Вашингтонските ментори на Цветанов очевидно натискат за газовия хъб «Балкан» и интерконекторът с Гърция, откъдето ще идва втечнен газ, най-вероятно американски. Какъвто ще се доставя между другото и във въпросния газов хъб, за който Борисов ни съобщи още през 2014 г., веднага, след като американците ни принудиха да се откажем от изключително изгодния за нас «Южен поток».
Няма да се уморим да повтаряме, че «приятелите» на Цветанов във Вашингтон ни докараха до главите преки загуби от 400 млн. евро транзитни такси, до разрив в икономическите отношения с Москва и до още по-дълбоко обедняване на народа с прекратяването на «Южен поток». Доведоха ни с колониалната си политика и алчност до още по-голямо обезлюдяване на страната ни. До днешното положение, в което да се молим на Анкара и Атина за газ, вместо ние да изнасяме газ за тях и за Южна Европа, и да печелим.
Изобщо всички тия политически машинации на Цветанов във Вашингтон накрая могат да ни докарат до главата сериозната беля да внасяме руски газ през Гърция, мешкан достатъчно с американски такъв, че да струва майка си и баща си, за бедната американска колония България.
Освен, че този газов микс ще е адски скъп, той ще постави енергетиката на България във васално положение по отношение на Анкара и Атина едновременно. На всичко отгоре през 2020 г. ръждивите съоръжения по украинския тръбопровод излизат от експлоатация и това може да означава тотален крах за мижавата ни индустрия и още по-мижава икономика.
За какъв икономически ръст до 2020 г. ни говори тогава Владислав Горанов?! Ами лъже ни като малки деца, при това нагло и безобразно.
Няма такъв икономически ръст без достъп до евтина енергия. НЯМА!
Няма национален суверинитет без икономическа стабилност, предвидимо бъдеще и сигурност, без ефективна и добре балансирана енергийна система. В момента дисбалансите само в енергетиката надхвърлят 7-8 милиарда лева, по оценки на някои експерти. И в това е заложена ценовата бомба, която неминуемо ще избухне в средата на следващата година. Още с влизането ни в предверието на еврозоната. Отказът от българския лев пък ще довърши останалото.
Едно от най-неприятните следствия от срещите на Цветанов във Вашингтон обаче е,
договорката с метрополията за контрол върху евроизборите
у нас до година. Преди десетина години те се държаха в тайна, докато днес мнението на българската общественост до толкова вече не интересува Вашингтон, че офицерът за връзка с метрополията Цветан Цветанов е натоварен със задачата директно ги снася в медиите. И между другото, не сме чули да е дори низвергнат за подличката мисия, която изпълнява от десетилетие насам.
Според публикуваната информация на Цветанов са му казали да не се допускат пробиви откъм разни маргинални и популистки партии. Неприкритото намерение на метрополията е, да натисне страната ни да прати само послушковци в Брюксел и да приключи веднъж завинаги със суверенитета на страната ни. Нашите чуждопоклоници, които ще дължат европейската си кариера изцяло на Вашингтон ще са по-страшни от предателите и чуждите агенти, действащи на наша територия. Българското ръководство, каквото и да е то, ще научава от Брюксел какви решения му предстои да взима. Парламентът и парламентарната ни демокрация изцяло ще загуби всякакъв смисъл.
Най-страшно от всичко обаче ще бъде за журналистите, блогърите и живущите във Фейсбук. Там всичко, което не е в правата линия на метрополията ще бъде клеймосвано, блокирано и дезактивирано като фейк нюз, като фалшива новина.
«Недопускането на дезинформация и доминация на фалшивите новини в предизборната кампания е от решаващо значение за крайния резултат. Важно условие за бъдещето на трансатлантическите отношения е затвърждаването на статута на системните партии в Европарламента и недопускане на популистките партии да имат предимство при определянето на политическия дневен ред в Европа през следващите 5 години», заяви Цветанов.
Тия приказки на Цветанов изобщо не са безобидни. Става въпрос за ликвидация на всякакво отклоняващо се от «правата» вяра мнение. Става въпрос за налагане на тотална цензура. Става въпрос за планове на грубо вмешателство в предстоящите евроизбори у нас. За превръщането на България в територия с нееднороден етнос, доведен до крайна мизерия и отчаяние, ръководен от такива офицери за свръзка като Цветанов. Съвсем скоро, само до няколко години ще сме живи да гледаме как от територията на България се изстрелват ракети по Русия и ние абсолютно нищо няма да сме в състояние да противопоставим на този печален факт. Защото политическият избор е резултантна величина от икономическа мощ и военна сила. Е, точно такава България не влиза в плановете на метрополията.

Нора Стоичкова анализи, коментари, шамари

image

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Иди домой,
24.12.2018 15:34
русская пизда!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821191
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930